5-jarig bestaan is een lustrum met een lach en een traan

            _
De FiYah weblog bestaat vandaag precies 5 jaar en dat is een feestje waard. Er zal dan ook zeker een borrel op gedronken worden! En natuurlijk ontbreekt reggaemuziek op de achtergrond (het liefst op de voorgrond) niet. Wat de muziek betreft wordt er iedere dag een lustrum gevierd, want life without Jah Muzik: FiYah cyaan go!

Het lustrum van de weblog houdt tevens in dat de weblog afgebouwd en permanent stilgelegd wordt. Dit betekent om concreet te zijn het einde van de FiYah weblog.

Als werkelijk iedere dag op zoek gaan naar een interessant en actueel item niet meer als een hobby maar als een plicht ervaren wordt, dan wordt het tijd om andere borden te volgen. “Life is one big road with lots of signs” zong Bob Marley immers. 

Soms zorgen de mensen in je omgeving ervoor dat je andere wegen bewandelt, soms kies je er zelf bewust voor. Het stoppen met de FiYah weblog is dan ook geen naïeve gedachte, maar een weloverwogen beslissing geweest.

Waar het voorgaande toe zal leiden is niet bekend. Gelukkig maakt het ook niet uit welke borden ik wel of niet volg: FiYah will always be Troddin’ Jah Road!

Tenslotte wil ik alle bezoekers van de FiYah weblog hartelijk bedanken voor hun jarenlange support en positieve reacties. Zonder bezoekers (u dus!) zou de FiYah weblog nooit zo een groot succes zijn geworden dan het nu is. De FiYah weblog is dankzij u de beste website die ik ooit heb gehad. NUFF THANKS & RASPECT TO DI FIYAH MASSIVE!

Meer (achtergrond-) informatie over de FiYah weblog, met onder andere uitleg waarom de weblog ondanks het stopzetten van de activiteiten niet van internet verdwijnt, is te vinden op de gloednieuwe FiYah website. Hoe gratis host Wix met de bandbreedte en het dataverkeer omgaat is mij niet bekend. Het zou dus kunnen zijn dat de FiYah website (tijdelijk) niet opvraagbaar is vanwege “drukte”.

Rest mij u te zeggen: 

May Jah Ras Tafari guide and protect you in everything you do.

Blesseth Love,

FiYah.

           

Rototom, here I come!

Deze week heeft Rototom Sunsplash de 17e editie van het festival officieel gelanceerd. Waar konden ze dat beter doen dan in de Ashanti Oasis, Hope Gardens, Kingston Jamaica. Naast de Jamaica Gleaner en de Jamaica Oberserver, de twee belangrijkste kranten op Jamaica, waren ook The Jamaica Star, Juice TV, Roots FM, Sky FM en Bess 100 FM aanwezig. De gehouden persconferentie heeft aardig wat stof doen opwaaien op het eiland waar reggaemuziek is ontstaan.

Bij de persconferentie waren grote namen als Marcia Griffiths, Bob Andy, Capleton, Etana en niet te vergeten de uit Italië afkomstige Alborosie aanwezig. Het mooiste compliment kreeg de organisatie van professor Carolyn Cooper van de Universiteit van de West-Indies (UWI). "Waar is het mis gegaan? Het grootste reggaefestival ter wereld hoort op Jamaica te worden gehouden!", aldus Carolyn Cooper.

Dit jaar vindt Rototom Sunsplash voor het eerst in Spanje plaats. Zoals al langer bekend is, heeft de Italiaanse overheid het festival verbannen door Rototom Sunsplash (kortgezegd) niet als een muziekevenement te beschouwen, maar als een evenement die de doelstelling heeft om publiekelijk ganja te kunnen roken.

Dat de Italiaanse overheid het al veel langer aan de stok heeft met maffiabazen die harddrugs verhandelen, dat weet iedereen. En dat de Italiaanse overheid daar tegen optreedt is prima. Maar met deze nogal verwrongen werkelijkheid heeft Silvio Berlusconi zijn doel duidelijk voorbij gestreefd.

Rototom Sunsplash lag al veel langer in de planning, maar is er wegens diverse omstandigheden tot op heden nog nooit van gekomen. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in dit grootse festival en heb uitgebreid gesproken met mensen die er zijn geweest. Geen van allen konden iets negatiefs over Rototom Sunsplash vertellen, ze waren juist laaiend enthousiast.

Als je de line-up van de afgelopen jaren ziet of je bekijkt de beelden van Rototom Sunsplash op Arcoiris TV, dan zijn er ook dit jaar zonder twijfel weer top-acts live on stage te zien. Vooralsnog zijn de artiesten Ginjah, Big Youth, Glen Washington, Fantan Mojah, Anthony B, Aswad en Alpha Blondy bevestigd en lijst is nog lang niet compleet.

Het hotel is geboekt in het centrum van Benicássim en het festivalterrein bevindt zich op 1 kilometer afstand. Voor de luxe is het hotel een paar dagen voor en een aantal dagen na het festival geboekt. De kaartjes zitten in de pocket, alles is gereed. Sindsdien is de voorpret begonnen. FiYah Mumah en ik kijken er dan ook enorm naar uit.

In 2006 (Reggae Sunsplash, Jamaica) was de FiYah slogan:
Cyaan seh mi nevah did a warn yuh,
Oh Lord mi tell yah…

In 2010 is de slogan een stuk korter geworden:
Rototom, here I come!

Nieuwe videoclip van Lutan Fyah over zijn onterechte arrestatie

_
Begin 2008 werd Lutan Fyah onterecht gearresteerd voor brandstichting in Spanish Town. De conscious reggae-zanger heeft na zijn gevangenschap van twee weken uitdrukkelijk laten weten dat hij zich met dergelijke praktijken nooit heeft beziggehouden en dat hij zich ook nooit in die wereld zal begeven. "Ik heb me juist constant ingezet voor de jeugd van Spanish Town en ik sta voor positiviteit en upliftment" deelde hij de pers onder andere mede.

De arrestatie gaf de als Anthony Martin geboren Lutan Fyah inspiratie tot de productie van zijn single "Jail / One Life". Na een recentelijke toer in Frankrijk heeft hij de bijbehorende videoclip geschoten. De opnamen werden gemaakt in het gerechtshof en op het politiebureau in de plaats waar hij geboren is en gearresteerd werd: Spanish Town.

In de videoclip is te zien dat Lutan Fyah een politieagent zonder succes van zijn onschuld probeert te overtuigen. Daarna wordt de zanger afgevoerd naar een overvolle cel.

Hoewel de videoclip vooral om de onterechte arrestatie gaat, vraagt Lutan Fyah ook aandacht voor de slechte condities in de Jamaicaanse gevangenissen. Zo zijn ze overbevolkt, is het er koud, is het eten er slecht, stinkt het er en lopen er overal insecten rond. "Het was een hel", aldus Lutan Fyah.

Jail / One Life is muzikaal gezien geen sterk nummer, maar desondanks krijgt het veel airplay in het Caribisch gebied, de Verenigde Staten, Engeland, Japan en Europa.

Wayne Benjamin heeft de videoclip geproduceerd.

Jamaicaanse minister van toerisme Ed Bartlett blij met aswolk

Sunset Jamaica Grande, Ocho Rios, Jamaica

_
Hoewel de aswolk die afkomstig is van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull wereldwijd miljarden heeft gekost, laten de Caribische eilanden een ander verhaal horen.

Hotelmanagers moeten extra personeel werven om de gestrande reizigers op te kunnen vangen. Reisorganisaties die avontuurlijke tochten organiseren in het gebied, kunnen de vraag amper bijhouden.

"Voor deze exotische vakantiebestemmingen kon de aswolk op geen beter tijdstip komen", zo verklaart de Jamaicaanse minister van Toerisme Ed Bartlett. Meer dan 2.500 vooral Britse toeristen zitten vast op Jamaica en iedereen lijkt daarvan mee te profiteren. Van taxichauffeurs, tot telecommunicatiebedrijven en de plaatselijke boeren.

Ook op Barbados, Tobago en de Grenadines wordt victorie gekraaid. De eilanden die al een tijdje te maken hadden met een dalend aantal toeristen, lijken die verliezen nu te kunnen goedmaken dankzij de gestrande reizigers.

Holding On To Jah: vrijdag 14 mei in OT301 in Amsterdam

This is the story of Roots Reggae and the Rastafarian Movement as told my musicians and people who brought it to the world.

De samenwerking tussen Bass Culture, Caribbean Creativity en Each One Teach One (Ras Amos) heeft ertoe geleid dat de volprezen documentaire Holding On To Jah op vrijdag 14 mei aanstaande bekeken kan worden in OT301 aan de Overtoom nummer 301 in Amsterdam. Alleen bij de vertoning van deze prachtige documentaire hebben de organisatoren het niet gelaten. De avond is namelijk aangekleed met muziek van diverse DJ’s, er zijn live optredens, er is een eetkraampje en meer.  

Niet voor niets is gekozen voor OT301. Op de begane grond bevinden zich namelijk twee zalen en op de eerste verdieping is Cinema301 gevestigd. OT301 biedt een alternatief voor de commerciële, culturele wereld. De entreeprijs is dan ook zeer schappelijk te noemen. Voor het bekijken van Holding On To Jah met aansluitend het muzikale evenement wordt slechts €8 entree gevraagd. Bezoekers die de documentaire over willen slaan betalen maar €5.

 

_
And the seed grow, and the seed grow, yes man,
’til it multiply now like the sands of the seashore,
my people have to survive man,
RASTAFARI MAN!

Holding On To Jah
Vrijdag 14 mei 2010
OT301, Overtoom 301 Amsterdam
Aanvang: 21:00 uur
Entree: €5 / €8 inclusief documentaire

OT301 is makkelijk te lopen vanaf het Leidseplein
Met tramlijn 1 duurt de rit drie minuten

Caribbean Creativity_______Bass Culture_______Each One Teach One

Collie Weed Riddim

Collie Weed Riddim _
De Nederlandse recordlabels JahSolidRock Music en Not Easy At All Productions brengen op vrijdag 23 april aanstaande het nieuwe album Judgement Time van Chezidek uit. Ook goed nieuws is dat beide labels onlangs het Collie Weed riddim op de markt hebben gebracht. Het old school riddim is ingezongen door artiesten met wie beide labels intensief hebben samengewerkt en heeft tot doel om deze artiesten wereldwijd duidelijker op de Roots Reggae kaart te zetten.

Benaïssa, van wie het debuutalbum "Tables Turn" werd uitgebracht op het JahSolidRock label, verschijnt op het Collie Weed riddim met het nummer "African Blood". Dat het album "Too Tuff" van reggaezanger Wild Life vorig jaar werd uitgebracht op het Not Easy At All label, zal niemand ontgaan zijn. Op het Collie Weed riddim zingt hij "Ganja Yard", afkomstig van het betreffende album.

De onnavolgbare Earl 16 heeft het nummer "Fittest of the Fittest" ingezongen en van Chezidek verschijnt het nummer "Walk With Jah" op het Collie Weed riddim. Deze track zal tevens op het Judgement Time album te vinden zal zijn. 

Alle nummers worden als 7" singles uitgebracht, maar zullen ook digitaal te downloaden zijn via JahSolidRock Music and Not Easy At All Productions.

 

Collie Weed Riddim ft. Benaïssa, Wild Life, Earl 16 & Chezidek

Tosh 1 geeft debuutoptreden op Jamaica

Tosh 1

_
Het is bekend dat Peter Tosh een optredende zoon heeft. Andrew Tosh, eveneens de neef van Bunny Wailer, nam in 1985 zijn eerste single "Vanity Love" op, die geproduceerd werd door de Jamaicaanse dancehall DJ en zanger Charlie Chaplin. Nadat Peter Tosh op 11 september 1987 als gevolg van een roofmoord voor zijn eigen huis werd doodgeschoten, volgde het debuutoptreden van Andrew Tosh tijdens de begrafenis van zijn legendarische vader die bekend staat om nummers als "Legalize It", "Bush Doctor", "African", "Equal Rights" en vele andere juweeltjes. Tijdens de begrafenis zong Andrew Tosh de nummers Jah Guide en Equal Rights.

Andrew Tosh is een fantastische artiest, die veel vaker zou moeten toeren. Gelukkig is hij begin juni (zie de agenda) weer live in diverse Nederlandse poppodia te zien en te horen, waarbij hij naast Michael Rose op zal treden met de backingband Rasites. Daarbij is het alleen niet te hopen dat hij net als tijdens de Cannabis Cup 2008 om een uur of 02:00 uur midden in de nacht pas op het podium verschijnt. Gelukkig is dit lang niet altijd het geval, tijdens andere optredens verscheen hij wel gewoon op tijd. Het mooiste compliment dat ik ooit over Andrew Tosh heb gehoord, is dat hij meer op Peter Tosh lijkt dan Peter Tosh zelf. De gelijkenis qua stem is dan ook onvoorstelbaar.

Jawara McIntosh a.k.a. Tosh 1Minder bekend is het dat Peter Tosh nog een zoon heeft die al vele malen heeft opgetreden. Zo heeft Jawara McIntosh a.k.a. Tosh 1 in het voorprogramma gestaan van gerenommeerde artiesten zoals Gregory Isaacs, Sizzla, Shabby Ranks en heeft hij samen met Sinéad O’Connor gezongen tijdens haar Throw Down Your Arms tour. Ook heeft hij samengewerkt met Daniel Brown, de zoon van Dennis Brown en heeft hij opgetreden naast Jah Cure, Horace Andy. Ook heeft hij samen met de The Original Wailers op het podium gestaan. Dit jaar verschijnt zijn debuutalbum op de markt.   

Op zaterdag 1 mei treedt Tosh 1 voor de allereerste keer op in Jamaica. Dat hij nu pas op "Xaymaca" optreedt is niet verwonderlijk, omdat hij sinds zijn vijfde jaar al in Boston USA woont. Hij gaat jaarlijks echter wel 3 tot 4 keer naar zijn geboorteland om de connectie met zijn roots tot stand te houden.

Het Jamaicaanse debuutoptreden vindt plaats tijdens het Life Fest Peace and Love Concert, dat gehouden wordt in het Ranny Williams Entertainment Centre in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. Hier zal Tosh 1 optreden met Damian en Stephen Marley.

Het concert wordt als een belangrijk optreden beschouwd, omdat (Bob) Marley en (Peter) Tosh ook tijdens het wereldberoemde One Love Peace concert hebben opgetreden. Met het debuutoptreden van Tosh 1 op Jamaica wordt de geschiedenis herhaald in de nieuwe generatie.

Smiley brengt EP Lively Road uit

Smiley - Lively Road Reggae artiest Smiley, bekend van zijn song "Dem a Wonder" met Junior Kelly en zijn in december uitgebrachte hitvideo "Distance" brengt op vrijdag 21 mei 2010 zijn nieuwe EP "Lively Road" uit.

Naast de genoemde tracks verschijnen op Lively Road nog vijf gloednieuwe nummers, die Smiley in samenwerking met briljante reggae-producenten uit Europa en Jamaica heeft gemaakt.

Op Lively Road staan riddims van o.a. House of Riddim (Jah Cure heeft hetzelfde riddim op zijn nieuwe album staan), Rekesh Dukaloo, bekend van Ziggi Recado’s Renaissance Band en de award-winning Teka van Rootdown Records.

Lively Road is vanaf 21 mei via de website van Smiley verkrijgbaar en via alle erkende downloadsites.

Op zondag 9 mei vindt er een cd-presentatie plaats in muziekcentrum Melody Line in Amsterdam.

Deur open: 17:00 uur
Willem Fenengastraat 12
1096 BN Amsterdam

Dutch Rasta Reasoning Ede – donderdag 27 mei – Repatriation

Repatriation

"Africa, we want, to go…
Africa, we want, to go…
Repatriation is, at hand,
I and I know
where the black man stands…
I and I know
where the black man stands…
To the west coast of Africa,
East, north and south.
Repatriation is, a must of Ion.
Repatriation is, a must"
The Congos – Open Up The Gate

De vorige reasoning is helaas niet doorgegaan vanwege een behoorlijk aantal afzeggingen op het laatste moment. De volgende reasoning zal nu op donderdag 27 mei aanstaande zijn. Het onderwerp zal in het verlengde van de Black Star Line van Marcus Garvey liggen, waar we het tijdens de reasoning van 25 februari over hebben gehad. We zullen het deze avond gaan hebben over repatriation.

Is repatriation a must? En zo ja, voor wie dan? Mentaal of fysiek? Denk er zelf alvast eens over na en lever zelf ook een bijdrage aan de reasoning!

Dutch Rasta Reasoning 
Thema: repatriation
Tijd: 20.00 – 22.30 a 23.00 uur
Plaats: Buurtcentrum De Kolk, Schaapsweg 7a, Ede
Entree: vrijwillige bijdrage

Voor meer informatie, ideeën of suggesties, mail naar: raslionheart@dutchrasta.nl
Laat je het even weten als je van plan bent te komen?

One Love!
Henrico Hendriksen
(aka RasLionheart)