Nieuwe videoclip van Lutan Fyah over zijn onterechte arrestatie

_
Begin 2008 werd Lutan Fyah onterecht gearresteerd voor brandstichting in Spanish Town. De conscious reggae-zanger heeft na zijn gevangenschap van twee weken uitdrukkelijk laten weten dat hij zich met dergelijke praktijken nooit heeft beziggehouden en dat hij zich ook nooit in die wereld zal begeven. "Ik heb me juist constant ingezet voor de jeugd van Spanish Town en ik sta voor positiviteit en upliftment" deelde hij de pers onder andere mede.

De arrestatie gaf de als Anthony Martin geboren Lutan Fyah inspiratie tot de productie van zijn single "Jail / One Life". Na een recentelijke toer in Frankrijk heeft hij de bijbehorende videoclip geschoten. De opnamen werden gemaakt in het gerechtshof en op het politiebureau in de plaats waar hij geboren is en gearresteerd werd: Spanish Town.

In de videoclip is te zien dat Lutan Fyah een politieagent zonder succes van zijn onschuld probeert te overtuigen. Daarna wordt de zanger afgevoerd naar een overvolle cel.

Hoewel de videoclip vooral om de onterechte arrestatie gaat, vraagt Lutan Fyah ook aandacht voor de slechte condities in de Jamaicaanse gevangenissen. Zo zijn ze overbevolkt, is het er koud, is het eten er slecht, stinkt het er en lopen er overal insecten rond. "Het was een hel", aldus Lutan Fyah.

Jail / One Life is muzikaal gezien geen sterk nummer, maar desondanks krijgt het veel airplay in het Caribisch gebied, de Verenigde Staten, Engeland, Japan en Europa.

Wayne Benjamin heeft de videoclip geproduceerd.