Rototom, here I come!

Deze week heeft Rototom Sunsplash de 17e editie van het festival officieel gelanceerd. Waar konden ze dat beter doen dan in de Ashanti Oasis, Hope Gardens, Kingston Jamaica. Naast de Jamaica Gleaner en de Jamaica Oberserver, de twee belangrijkste kranten op Jamaica, waren ook The Jamaica Star, Juice TV, Roots FM, Sky FM en Bess 100 FM aanwezig. De gehouden persconferentie heeft aardig wat stof doen opwaaien op het eiland waar reggaemuziek is ontstaan.

Bij de persconferentie waren grote namen als Marcia Griffiths, Bob Andy, Capleton, Etana en niet te vergeten de uit Italië afkomstige Alborosie aanwezig. Het mooiste compliment kreeg de organisatie van professor Carolyn Cooper van de Universiteit van de West-Indies (UWI). "Waar is het mis gegaan? Het grootste reggaefestival ter wereld hoort op Jamaica te worden gehouden!", aldus Carolyn Cooper.

Dit jaar vindt Rototom Sunsplash voor het eerst in Spanje plaats. Zoals al langer bekend is, heeft de Italiaanse overheid het festival verbannen door Rototom Sunsplash (kortgezegd) niet als een muziekevenement te beschouwen, maar als een evenement die de doelstelling heeft om publiekelijk ganja te kunnen roken.

Dat de Italiaanse overheid het al veel langer aan de stok heeft met maffiabazen die harddrugs verhandelen, dat weet iedereen. En dat de Italiaanse overheid daar tegen optreedt is prima. Maar met deze nogal verwrongen werkelijkheid heeft Silvio Berlusconi zijn doel duidelijk voorbij gestreefd.

Rototom Sunsplash lag al veel langer in de planning, maar is er wegens diverse omstandigheden tot op heden nog nooit van gekomen. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in dit grootse festival en heb uitgebreid gesproken met mensen die er zijn geweest. Geen van allen konden iets negatiefs over Rototom Sunsplash vertellen, ze waren juist laaiend enthousiast.

Als je de line-up van de afgelopen jaren ziet of je bekijkt de beelden van Rototom Sunsplash op Arcoiris TV, dan zijn er ook dit jaar zonder twijfel weer top-acts live on stage te zien. Vooralsnog zijn de artiesten Ginjah, Big Youth, Glen Washington, Fantan Mojah, Anthony B, Aswad en Alpha Blondy bevestigd en lijst is nog lang niet compleet.

Het hotel is geboekt in het centrum van Benicássim en het festivalterrein bevindt zich op 1 kilometer afstand. Voor de luxe is het hotel een paar dagen voor en een aantal dagen na het festival geboekt. De kaartjes zitten in de pocket, alles is gereed. Sindsdien is de voorpret begonnen. FiYah Mumah en ik kijken er dan ook enorm naar uit.

In 2006 (Reggae Sunsplash, Jamaica) was de FiYah slogan:
Cyaan seh mi nevah did a warn yuh,
Oh Lord mi tell yah…

In 2010 is de slogan een stuk korter geworden:
Rototom, here I come!